Vroege vogels: hoe bijtijds opstaan je leven kan veranderen

Voor dag en dauw opstaan en er ook nog van genieten? Het lijkt onmogelijk. Zeker als je ’s ochtends last hebt van een stemmetje in je hoofd dat zegt dat je je nog wel een keer om kan draaien. Omdat het buiten nog donker is. Omdat je bed warm is en je slaapkamervloer koud. Of omdat je vindt dat langer slapen gewoon nodig is. Lukt het je echter dat stemmetje de baas te worden, zal vroeg opstaan al snel een gewoonte worden. Een gewoonte die je geen moeite meer kost. En die je leven kan veranderen.

Met zin wakker worden en super productief zijn

Vroeg opstaan is al jaren mijn ding. Ik werkte altijd vanuit huis en merkte al snel dat ik in de ochtend meer gedaan kreeg dan later op de dag. Toch was ik niet blij met de routine die ik had ontwikkeld: bak koffie, laptop open, ready, set, go!

Totdat ik het boek Miracle Morning las. De schrijver, Hal Elrod, beschrijft een ochtendritueel dat ervoor zorgt dat je elke ochtend met zin wakker wordt en super productief bent. Deze Miracle Morning heeft ervoor gezorgd dat ik tegenwoordig niet om 6 uur mijn bed uitspring, maar om 5 uur. “VIJF UUR?!” Ja echt, 5 uur. En het kost me geen moeite. Gewoon, omdat ik een vaste ochtendroutine heb ontwikkeld, waarvan ik met volle teugen geniet én die mij op persoonlijk vlak ontwikkelt. Dubbele winst!

Hoe werkt de Miracle Morning

Allereerst: koop een ouderwetse wekker. Zet hem aan de andere kant van je kamer, zodat je je bed uit moet als hij afgaat. Loop linea recta naar de keuken en drink een groot glas water. Wist je dat je lichaam na een paar uur slapen flink gedehydrateerd is? Daarnaast is een glas water op een lege maag goed voor je spijsvertering. 

Ga rustig zitten en mediteer voor een minuut of 10. Meditatie heeft positieve effecten op lichaam en geest en er wordt gezegd dat je er meer uithaalt als je het op een lege maag doet. ’s Ochtends mediteren is ook prettig omdat je hoofd nog niet “vervuild” is met informatie uit het leven van alledag. Dus sluit je ogen. Focus op je ademhaling. En relax.

Stuur je leven in de richting die jij wilt

Vervolgens lees je je affirmaties voor. Hardop. Korte, positieve zinnen van dingen die jij wilt bereiken. Affirmatie komt van het Latijnse woord affirmare en betekent bekrachtigen of versterken. Door ze dagelijks te herhalen beïnvloed je je onderbewuste. Er wordt gezegd dat je zo je leven in de richting kan sturen die jij wilt.

Dan is het tijd voor visualisatie. Een bewezen hulpmiddel om je wensen en dromen te realiseren. Je doet je ogen dicht en vormt je bewust beelden van een te realiseren doel, waarbij je al je zintuigen gebruikt. Zaak is dat je echt gelooft dat je al bij je doel bent. Wat hoor je? Wat proef je? En vooral: hoe voelt het als het doel bereikt is?

Een behoorlijke boost voor je stofwisseling

Aansluitend kom je in beweging. Volgens onderzoek geef je je stofwisseling een behoorlijke boost door de dag te beginnen met sporten. Te koud om een rondje te rennen? Rol je yoga mat uit of doe honderd jumping jacks. Het idee is je bloed aan het pompen te krijgen.

Na een actieve 10 minuten, mag je neerploffen op de bank met de krant, een studieboek of een stapeltje artikelen. Het maakt niet uit wat je leest, als het maar leerzaam is. De voorkeur gaat uit naar zelfhulpboeken, want die zijn in positieve, stimulerende taal geschreven. Fijn voor de ochtend en voor de toon van de rest van je dag.

Als laatste pak je een pen en een notitieblok. Het is tijd om te wat dingen op te schrijven. Wist je dat ook dat goed is voor je gezondheid? Uit onderzoek blijkt dat het tegen stress en depressie helpt. Je kan opschrijven wat je plannen zijn voor die dag. Of je maakt een lijstje van dingen waar je dankbaar voor bent. Begin een dagboek, een blog of een boek. Alles is mogelijk tijdens jouw persoonlijke Miracle Morning.

Vol met positieve energie aan de rest van de dag beginnen

Nog geen uur later ben je klaar voor een welverdiend ontbijt. Terwijl de rest van de wereld nog in diepe rust was, heb jij al aan je persoonlijke ontwikkeling gewerkt. Je kunt vol met positieve energie aan de rest van dag beginnen.

Ben jij een vroege vogel of haat je vroeg opstaan? Hoe ziet jouw ochtend eruit? Ontbreekt er volgens jou iets aan deze lijst? Laat het me weten, ik hoor het graag!